27.03.2024

Inho yhdistää ja erottaa

Donald Trumpin valinta presidentiksi, brittien brexit-äänestys ja äärioikeiston nousu Euroopassa ovat kaikki esimerkkejä liikkeistä, jotka ammentavat voimansa negatiivisista tunteista

Vihan ja pelon ohella kysymys on yhä useammin suoranaisesta inhosta. Hesarin Anna-Stina Nykänen arvelee, että inhon politiikasta on tullut kiinteä osa totuudenjälkeistä aikaa. Jutussa haastatellun tutkija Katariina Kyrölän mukaan inho on voimakas poliittinen väline, jonka avulla voidaan sekä yhdistää että erottaa. Kyrölä ei näe, että inhossa olisi kysymys evoluutiosta vaan kulttuurisesti tuotetusta suhtautumistavasta. Negatiiviset tunteet eivät synny tyhjästä. Kysymys on yksilön kokemuksesta mutta usein sosiaalisessa kanssakäymisessä leviävästä kielteisestä ilmiöstä, jolla on jokin erotettavissa oleva kohde ja joka pyrkii johtamaan toimintaan. Tunteitaan ei pääse helposti pakoon, mutta se ei tarkoita, että tunteet oikeuttaisivat toisten huonon kohtelun. Vihan, pelon ja inhon tunteisiin ei tarvitse reagoida toiminnan tasolla. Tviitti on teko, josta voi myös pidättäytyä.


Viha, pelko, inho ja monet muut negatiiviset tunteet ovat arkipäivää myös bisneksessä. Ikäviä asioita, mutta joskus myös hyödyllisiä.