27.03.2024

Idea tärkeä - toteutus tärkeämpi

Hyvät ideat ovat välttämättömiä innovoinnissa, mutta vasta niiden toteutus erottaa jyvät akanoista. Ideointi voi olla vaikeaa, mutta ei mitään verrattuna ideoiden toimeenpanoon.

Vesa Taatila & Jyrki Suomela ovat osuvasti kuvanneet (Innovaattorin työkirja, 2008), että innovoinnissa vain 10 prosenttia on inspiraatiota, loput perspiraatiota. Prosenttiosuuksia olennaisempaa on suuruusluokka. Hiki ei tule ideoinnissa vaan ideoiden puskemisessa uusiksi tuotteiksi, palveluiksi ja toimintatavoiksi.


Menestyneimmät innovaattorit eivät ole keksijöitä vaan asioiden yhdistäjiä. Steve Jobs teki asioiden yhdistämisestä taidetta. Kyky yhdistää oli Jobsin DNA:ssa. iPodin käyttökokemus (ja muiden iLaitteiden) perustuu paljolti siihen, että Jobs etsi kyltymättömästi ratkaisuja muilta toimialoilta. Tarinan mukaan Jobs haki vaikutteita muun muassa parkkipaikoilta, joissa hän perehtyi autojen lukitusmekanismeihin. Miehen tiedetään olleen kiinnostunut myös muista lukitusmekanismeista. Siksi ei olekaan ihme, että iPodin käyttöliittymä hyödyntää pyörimismekanismia.

 

 


P.S. Ideoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Jyrki Reunasen muutaman vuoden takaiseen väitöstutkimukseen Idea taiteessa ja tuotekehityksessä (Aalto-yliopisto).
 

Save

Save