27.03.2024

Kun epävarmuus tekee hyvää

Epävarmuus on monissa arjen tilanteissa kiusallista. Olipa kysymys opiskelupaikasta, vuokrakämpän löytämisestä tai vaikkapa mustikkasadosta, monet meistä haluavat kuulla ennemmin vaikka huonot uutiset kuin roikkuvan löysässä hirressä.

Joskus epävarmuus on kuitenkin hyvästä. Näin on erityisesti urheilussa, jossa kilpailun, ottelun, turnauksen tai sarjan lopputuloksen epävarmuus on tekijä, jota ilman koko kilpaurheilulta putoaisi pohja. Lopputuloksen epävarmuus on yksi keskeisimpiä urheilun erityispiirteitä. Urheilussa lopputuloksen epävarmuutta yritetään ylläpitää erilaisin institutionaalisin järjestelyiden (esim. joukkuekohtaiset palkkakatot, draft-systeemin hyödyntäminen pelaajien värväämisessä, pelaajasiirtosummien rajoittaminen) avulla. Lopputuloksen epävarmuus on urheilussa itseisarvo, sillä harva meistä jaksaisi seurata kilvoittelua, jossa voittaja tiedettäisiin etukäteen. Lopputuloksen epävarmuus on samalla myös urheiluorganisaatioiden taloudellisen menestymisen perusedellytys (ks. esimerkkejä epävarmuuden ja talouden välisestä yhteydestä täältä).


Lopputuloksen epävarmuus on ollut esillä kuluvalla viikolla kahdessa keskenään hyvin erilaisessa tapauksessa. Saksan putoaminen naisten EM-futiksen finaalista on otettu ilolla vastaan kansainvälisessä jalkapalloperheessä - ei siksi, että putoaja on juuri Saksa, vaan siksi, että Saksa on hallinnut suvereenisti eurooppalaisen mimmifutiksen 90-luvun puolivälistä lähtien. Joukkue on voittanut mestaruuden peräti kuusissa peräkkäisissä EM-kisoissa. Joukkue lähti myös vuoden 2017 turnaukseen melkoisena ennakkosuosikkina, mistä osoituksena muun muassa se, että vedonlyöntiyhtiöt tarjosivat Saksan mestaruutta veikanneille hädintuskin omansa takaisin.

Myös viikon toinen tapahtuma on puhututtanut jalkapallopiireissä. Kyse on tietenkin FC Barcelonan brassitähden Neymar Jr:n siirtymisestä Pariisiin, mikä on nostattanut voimakkaita tunteita Katalonian lisäksi ympäri maailmaa. Joidenkin mielestä Neymarin siirto on business-as-usual, kun taas toisille siirto merkitsee Uefan taloudellisen reilun pelin sääntöjen räikeää rikkomista. Ärhäkkäimmät ovat syyttäneet PSG:tä taloudellisesta dopingista.
 

Kuluneen sanonnan mukaan poikkeus vahvistaa säännön. Niin tässäkin tapauksessa, sillä monet odottavat, että maailman nopein ihminen, Usain Bolt jättää yleisurheilukentät Lontoossa hallitsevana maailmanmestarina.

(Kuvat: Sky Sport & Eurosport)