18.01.2024

Munakas, talo vai strategia?

Erilaisia tehtäviä, joiden vaikeusaste vaihtelee. Munakkaan valmistaminen on projekti, jonka lopputulos on hallittavissa, kun taas strategian uudistaminen edellyttää monenlaisten kognitiivisten haasteiden ratkaisemista, tilanneherkkyyttä ja organisatorista pelisilmää sekä usein myös ripauksen onnea.

Munakkaan valmistaminen, talon rakentaminen ja strategian uudistaminen ovat esimerkkejä erilaisista ongelmista, jotka edellyttävät erilaisia ratkaisuja. Alla joitakin suuntaviivoja kesyjen, monimutkaisten ja pirullisten ongelmien ratkaisemiseen ja kohtaamiseen [virikkeenä hyödynnetty lähdettä Glouberman & Zimmerman 2002; ks. myös Raisio, Jalonen & Uusikylä (2018) Kesy, sotkuinen vai pirullinen ongelma? Tiedon käyttö yhteiskunnallisessa päätöksenteossa].

 

Pirullisuuskin on suhteellista. Yrityksen strategian uudistaminen voi olla vaikeaa, mutta on kuitenkin lastenleikkiä, jos sitä vertaa vaikkapa tilanteeseen al-Holin leirillä. ”Se ei ole ratkaisu, että maailma sulkee silmänsä. Se ei ole ratkaisu, että he palaavat kotiinsa ja saavat kulkea vapaana. Se ei ole ratkaisu, että he jäävät leiriinsä”, kuvailee tilannetta Kurdistanin aluehallinnon ulkoministeri Safeen Dizayee Helsingin Sanomien haastattelussa 16.12.2019.