18.01.2024

Onko sähköposti Maria Sharapovan Alpo Nyrönen?

Maria Sharapova järkytti urheilumaailmaa ilmoittamalla, että on antanut Australian avoimissa tenniskisoissa positiivisen dopingnäytteen, joka sisälsi meldoniumia.

Tennistähti sanoo ottavansa täyden vastuun tapahtumista. Sharapova kertoi tiedotustilaisuudessa, että on ottanut lääkettä viimeiset kymmenen vuotta. Käry kävi, koska meldonium lisättiin kiellettyjen aineiden listalle 1. tammikuuta. Sharapova ei tätä tiennyt, sillä omien sanojensa mukaan hän ei avannut Wadan hänelle 22.12.15 lähettämää sähköpostia. Jos Sharapovan ura loppuu tähän, onko kysymys oikeusmurhasta?
 

Ei tietenkään. Vain lapsi uskoo, että maailman parhaiten palkatun naisurheilijan elinkeinon kannalta aivan keskeinen tieto olisi vain tennistähden sähköpostiaktiivisuuden varassa. Aivan kuten Martti Vainionkaan 30 vuoden takaisin käryn taustalta ei löytynyt talonmies Alpo Nyröstä, ei myöskään Sharapovan tapauksessa syylliseksi osoittaudu avaamaton sähköposti.
 

Tietämättömyyteen vetoaminen ei ole venäläisten yksinoikeus. Kysymys on inhimillisestä defenssimekanismista, johon on todennäköisesti turvauduttu ammoisista ajoista lähtien. Inhimillinen, mutta käytännössä tehoton keino, sillä Nike, TAG Heuer ja Porche ovat jo ilmoittaneet lopettavansa Sharapovan sponsoroinnin.
 

Lähitulevaisuus näyttää, miten draama muutoin etenee. Nyt jo voidaan kuitenkin todeta, että tapauksen viestintästrategia rakentuu faktojen ja fiktion tietoiseen sekoittamiseen. Strategiaan kuuluu niiden asioiden myöntäminen, joita ei voi kieltää. Kaikkea muuta pyritään hämmentämään. Venäjän tennisliiton mukaan koko case on pelkkää hölynpölyä.