27.03.2024

Parempi toistaan?

Vuoden urheilija on Urheilutoimittajain liiton myöntämä kunniamaininta. Iivo Niskanen oli järjestyksessään 70. urheilija, jolle tämä kunnia suotiin. Leijonanosa kunnianmaininnan saaneista ovat olleet yksilölajien edustajia, useimmiten hiihtäjiä, mäkihyppääjiä, kestävyysjuoksijoita tai keihäänheittäjiä.

Joskus valinta on ollut melko helppo, kuten vaikkapa vuosina 1972 ja 1976, jolloin maininta myönnettiin Lasse Virénille. Tyypillisempää on ollut kuitenkin valinnan kritisointi. Some on antanut urheilua seuraaville kansalaisille uusia mahdollisuuksia kiistellä valintakriteereistä, erityisesti eri lajien välisestä arvostuksesta. Tämä näkyi myös vuoden 2017 valinnan yhteydessä. Avoimen ja somedatan keräämiseen erikoistuneen Futusomen SomeTutkija-työkalu kertoo, että vuoden urheilijavalintaa käsittelevien some-viestien yleisimpien adjektiivien joukossa oli parhaan, sykähdyttävän ja upean lisäksi myös valintaa kritisoivia laatusanoja, kuten väärin, hassu ja pettynyt.


Mielipiteiden hajonta ei ole yllättävää, sillä valinnassa ei ole kysymys vuoden ”parhaan urheilijan” nimeämisestä vaan kunniamaininnasta. Urheilua ammatikseen seuraavat toimittajat äänestävät ehdokkaista, joiden saavutuksia on vaikea vertailla. Miksi näin?


Otetaan avuksi The Oxford Handbook of Value Theory, jossa käsitellään mm. asioiden, ihmisten ja ilmiöiden arvottamisen haasteita, kuten arvojen vertailukelvottomuutta (incomparability) ja yhteismitattomuutta (incommensurability).

 


 

Hiihdon maailmanmestaruutta ei voi verrata huippusuorituksiin koripallon ammattilaissarjassa. Lajeja ei voi laittaa JÄRJESTYKSEEN, sillä ne eivät sijaitse samalla ASTEIKOLLA. Lajien välillä ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä periaatetta (no cardinal unit of measure), jonka perusteella voisi sanoa, mikä on lajien välinen (arvo)järjestys. Yhdelle se on laajin kansainvälinen levinneisyys ja harrastajamäärät, toiselle lajin fyysinen vaativuus ja kolmannelle vaikkapa lajin ympärillä pyörivät rahasummat.

Iivo Niskasta voi verrata Sami Jauhojärveen ja Lauri Markkasta Teemu Rannikkoon. Iivo oli vuoden 2017 arvokisamenestyksellä mitattuna Samia parempi hiihtäjä. Varmaa on, että Iivo on myös Lauria ja Teemua nopeampi suksilla, mutta se ei tee hänestä parempaa urheilijaa.