18.01.2024

Pyykkipäivä

YLElle ollaan vihaisia. Ei ole ensimmäinen kerta.

"YLE sanoo, että tupo-sopimus on huono sopimus, minä sanon, että se on hyvä sopimus", Kalevi Sorsa A-studiossa 4.4.1984.


Pari kuukautta myöhemmin Sorsa kertoi SDP:n puoluekokouksessa, että parlamentaarinen demokratia on saamassa haastajan infokratiasta, tiedotusvallasta. Suomen pitkäaikaisin pääministeri luonnehti infokratialle olevan ominaista epä-älyllisyys, yhteiskunnallisten ja muiden ongelmien pohdiskelun välttely, asiakysymysten kääntäminen henkilökysymyksiksi sekä täydellinen kritiikittömyys omaa toimintaansa kohtaan. (ks. YLEn Elävä arkisto)


Siinä missä Alexander Stubb arveli varomattomasti, että "professorilla oli kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu", Sorsan näkemys tieteentekijöistä oli piirun verran kielteisempi: "Niin, tämä Borg, joka nostaa valtiolta palkkaa ammattinimikkeellä professori… Hän on myös ollut poliitikko. Hän on ollut mukana nollaamassa oman puolueensa niin että sitä ei ole enää jäljellä. Minä kysyn, että mikä asiantuntija hän on yleensä lausumaan yhtään mitään… Borgin väitteet ovat jotakin korkeampaa tieteenlajia."

 

Suomen tiedetoimittajain liitto tarjoaa hyvän koonnin käynnissä olevaan pyykinpesuun.


P.S. Samaisessa A-studiossa SMP:n Pekka Vennamo luonnehtii silloisen työministerin Urpo Leppäsen taakkaa puhdasoppisella soinismilla "ministeri Leppäsellä on ollut kaksi kuivaa leivänkännykkää, mutta niiden välistä on puuttunut pihvi."