27.03.2024

Toimiiko Facebook kuten tupakkayhtiöt?

Facebookin toimintaa on jälleen kritisoitu. Tällä kertaa julkisuuden valokeilassa on ollut yrityksen entinen työntekijä, jonka paljastusten jälkeen näyttää siltä, että yritys on hyödyntänyt keinoja, joita voidaan pitää eettisesti kyseenalaisina.

Facebookin toimintaa on verrattu tupakkayhtiöihin (esim. HS 5.10.21), jotka tiesivät takavuosina tuotteidensa vaarallisuudesta, mutta väittivät mainonnassaan jotain muuta. Äkkiseltään käsittämättömältä vaikuttava toiminta muuttuu piirun verran ymmärrettävämmäksi (vaikkakaan ei hyväksyttäväksi), kun sitä tarkastellaan David Bellan tapaan ’systeemisenä vääristymänä’. Ohessa kuva Bellan artikkelista vuodelta 1997.

Systeeminen vääristymä saattaa olla yleisempää kuin ajattelemmekaan – ainakin, jos sitä tarkastellaan informaation manipuloinnin näkökulmasta. Alla kuva Alisa Puustisen kanssa laatimastani artikkelista Pirkko Vartiaisen ja Harri Raision toimittamassa teoksessa Johtaminen kompleksisessa maailmassa (2020). Kuvassa on hyödynnetty King et al. (2002) artikkelia.