18.01.2024

Urheilusponsoroinnin aktiivimalli

Kööpenhaminassa 7.2.18 järjestetyssä SPOT:ON Activation -konferenssissa tarkasteltiin urheilusponsorointia aktivoinnin näkökulmasta. Aktivointi on toimintaa, jossa sponsori kertoo eri kanavia hyödyntäen tekevänsä sponsoriyhteistyötä kumppaneidensa kanssa. Konferenssissa ei oltu niinkään kiinnostuneita näkyvyydestä, jota urheilu tarjoaa brändeille vaan yhteistyöstä, jossa urheilutoimijat yhdessä brändien kanssa luovat ihmisiä puhuttelevia kokemuksia ja mieleen jääviä tarinoita. Satakunta osallistujaa houkutelleen konferenssin tarjottimella oli esimerkkejä sponsorointimaailman huipulta: Zlatania ei lavalla nähty, mutta sen sijaan kuultiin, miten Volvo kertoo omaa tarinaansa Zlatanin avulla.

 Mikael Kruse

Brand Communication Manager, Volvo


Kuluttajat ovat turhautuneita mainoksiin (ks. esim. Essex 2017), sen sijaan he ovat persoja heitä puhutteleville ja merkityksellisille tarinoille, joita he myös mielellään jakavat omissa verkostoissaan. Tämä puolestaan lisää brändiviestinnän uskottavuutta ja kuluttajien luottamusta brändiä kohtaan. Volvon ja Zlatanin yhteistyö heijastui myönteisesti myös yrityskulttuuriin. Volvo tukee Number 10 -liikettä, joka palkitsee erinomaisesta työstä futiskentällä tai sen ulkopuolella. Tuorein palkinto meni tasa-arvon ja yhteisöjen monimuotoisuutta edistävälle ”Locker Room Talk”-aloitteelle.

Jag vill leva, jag vill dö i Sverige

Made by Sweden or Made by Zlatan?
 


___

Simon Hoppe

Head of Financial Services, Manchester United


ManU on 659 miljoonalla fanillaan paitsi suosittu jalkapallojoukkue myös maailman suurimpia markkinointialustoja. Seuran juuret ovat syvällä. Keskeinen osa seuran tarinaa on lento-onnettomuus vuodelta 1958. Sanonnan mukaan kulttuuri syö strategian aamupalaksi, vähän samoin taitaa käydä tarinan ja faktojen kohdalla. SuperBowl on maailman suurin urheilutapahtuma, mutta ManU on somen ykkösurheilubrändi. Kysymys ei ole vain digitaalisesta ”pöhinästä” vaan yhteistyöstä, joka kääntyy ManU:n kumppaneille positiiviseksi brändimielikuvaksi ja kassavirraksi.

___
 

Dom Hudge
Managing Director, Frukt


Ideoista disruptiivisiin kokemuksiin, jotka luovat koukuttavia tarinoita. Tarinat puhuttelevat tunteita, mutta niiden rakentamisessa kannattaa hyödyntää kovaa dataa ja tutkittua tietoa. Mitä paremmin ymmärrät, mitä kuluttajat arvostavat, sitä tehokkaampia tarinoita myös rakennat.
 
___


Sophie Morris

Founder, Milharbour Marketing Company


Sponsorointi on brändinrakentamisessa edelleen alihyödynnetty resurssi. Linkki yhteen tutkimukseen. Yksi esimerkki aktivoinnista (O2 —> rose2).

 


___
 

Christian Philipp
Head of Global Experience Marketing, Skoda


Skoda panostaa kolmeen urheilulajiin, joilla se peittää lähes koko Euroopan. Jääkiekossa Skoda välttää tungettelijaksi leimautumista antamalla äänen faneille. It`s our game. Yhtenä esimerkkinä Skodan sponsoroima IIHF-appi, joka tarjoaa tulos- ja tilastotietoa lätkän MM-kisoista.
 
___


Jakob Lund Kristensen

Co-founder & Executive Director, RFRSH Entertainment


E-urheilu on kasvanut nuortenmiesten alakulttuurista lajiksi, joka kiinnostaa brändejä ja satojamiljoonia ihmisiä. Sponsoriyhteistyö ei ole e-urheilussa(kaan) helppoa. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että kohderyhmään kuuluvilla on pitkälle kehittynyt vastustuskyky perinteistä mainontaa kohtaan. Onnistuminen on mahdollista, mutta se edellyttää brändiltä aitoutta, nöyryyttä, yllätyksellisyyttä ja e-urheilufaniyhteisön palvelemista.
  ___


Jeppe Madsbad Lauritzen

Nordic Marketing Director, Santander Consumer Bank


Urheilusponsorointia ennen ja nyt.