01.12.2024

Tulevaisuus tulee - oletko valmis?

We wanted flying cars, instead we got 140 characters (PayPalin perustaja Peter Thiel).

Tuskin mikään on vaikeampaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Vieläkään meillä ei ole lentäviä autoja, mutta kylläkin Facebook, jonka äärellä liki 2 miljardia ihmistä käyttää päivittäin aikaansa 50 minuuttia.

 

Ovatko asiantuntijat maallikoita parempia näkemään tulevaisuuteen? Näyttöä on sekä puolesta että vastaan. Historia tuntee lukemattomia esimerkkejä, joissa asiantuntijat ovat hämmästyttävällä tavalla kyenneet ennustamaan tapahtumia vuosikymmenien päähän. Osmo A. Wiio aiheutti aikalaisissaan epäilyksiä (ja meissä nuoremmissa kunnioitusta) ennakoidessaan vuonna 1969 seuraavasti: ”Sanomalehtien kilpailijana saattaa olla suoraan kotiin teleprintin ja sähköstaattisen kopioinnin avulla lähetetty lehti, joka valmistuu pitkin päivää. Halukkaiden käytettävissä on television tapaisia lukulaitteita, joiden avulla voi saada luettavakseen mitä tahansa teoksia kirjastoista. Samoilla laitteilla voi olla yhteydessä kauppoihin ostoksien tekemistä varten ja pankkeihin raha-asioiden hoitamiseksi.”

Myöskään Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio ei joudu häpeämään arvioidessaan vuonna 1989 tietotekniikan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia ihmisten arjessa (HS / Kuukausiliite, tammikuu 2017).

Aina ei kuitenkaan mene putkeen. Monien muiden mukana Pentti Vartia ja Pekka Ylä-Anttila olivat ylioptimistisia arvioidessaan Suomen huoltosuhteen kehittymistä (HS / Kuukausiliite, tammikuu 2017). Huoltosuhde on olennaisesti ennakoitua pahempi ja työvoimapulan sijaan työttömyys on sitkeästi useita prosenttiyksikköjä yli luonnollisen työttömyysasteen.

Vartia ja Ylä-Anttila eivät ole ainoita, joiden ennustukset eivät ole toteutuneet. Netti on pullollaan fiksujen ihmisten pieleen menneitä ennustuksia.


Tulevaisuuden ennakointi on liian arvokas asia jätettäväksi yksinomaan asiantuntijoille. Tulevaisuutta emme tiedä, mutta se ei tarkoita, etteikö meidän kaikkien kannattaisi uhrata aikaa myös kulman taakse katsomiseen. Yksi varteenotettava vaihtoehto on etsiä käsiinsä Philip Tetlockin ja Dan Gardnerin mainio kirja Superforecasting – The Art and Science of Prediction (lue tästä The Economistin kirja-arvio).
 

Tulevaisuutta koskevien näkemysten muodostamisessa on tärkeää sekä prosessi että lopputulos. Mitä läpinäkyvämmin ja osallistavammin tulevaisuuteen katsotaan, sitä todennäköisemmin ennakointi myös ohjaa ajassa tehtäviä päätöksiä. Tästä voit tutustua yhteen tapaan katsoa tulevaisuuteen.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save